Nationale Poëzieweek 2022 (met schrijfoefening)

Het was gisteren Nationale Gedichtendag en het is Poëzieweek!
Uiteraard heb ik een gedichtenbundel gekozen bij de boekhandel (pfff, keuzestress toch wel en het aanbod was groot, maar toch ook weer beperkt. De bestsellers en mijn favorieten waren net uitverkocht. Het werd ‘Voor de liefste onbekende’, een verzamelwerk van Ingmar Heyze). Ook heb ik het geschenk (gratis bij aankoop van €12,50 aan poëzie), het bundeltje van Ramsey Nasr, in bezit. Het bundeltje is gebaseerd op de brieven van Van Gogh. Een soort stiftgedichten lijken het wel, hij destilleerde uit de brieven van Van Gogh poëzie. Over stiftgedichten vertel ik graag een andere keer meer of het komt aan bod in mijn cursus ‘Train je Schrijfspieren’.

De bundel van Die-dichters wordt ook bij de lokale Boekhandel (Broekhuis, Enschede) verkocht, leuk om ze te zien liggen!

Verderop deel ik een gedicht van mezelf, voor de gelegenheid geschreven. Deze staat dus niet in de Die-gedichtenbundel. Fijne Poëzieweek en schroom niet om zelf in de pen te klimmen en de dichter in je los te laten! Hieronder eerst een schrijfoefening om op gang te komen of om je te inspireren.

Schrijfoefening bloesemingen en overvloed (van mindmap tot gedicht)

– Ramsey Nasr heeft het thema ‘bloesemingen en overvloed’ voor de nationale poëzieweek gekozen en benoemt dat het weer verliefd worden op de natuur een grote rol speelt. Maar wat zeggen de woorden bloesemingen en overvloed jou? Neem per woord even een minuut (of twee) om het tot je door te laten dringen en je fantasie de ruimte te geven.
– Wat kan er volgens jou bloesemen? Bloemen, situaties, mensen? Wanneer bloesem jij? Maak wat aantekeningen.
– Maak per woord een mindmapje (associeer wat en welke woorden er bij je opkomen bij het woord bloesemingen en schrijf dat op- zet bloesemingen in het midden van je vel en zet de woorden (ongeveer 6-8) eromheen. Tekeningen of symbolen mogen ook. Daarna maak je ook een mindmapje met het woord overvloed).
-Bekijk je mindmapjes. Neem een woord (dat je raakt/aantrekt) uit de mindmap ‘bloesemingen’ en maak daar een nieuwe mindmap van. Het hoeft geen verband te houden met de eerste mindmap. Probeer los te zijn en vrij te associëren.
Neem een woord (dat je raakt/aantrekt) uit de mindmap ‘overvloed’ en maak daar een nieuwe mindmap van.
-Je hebt nu 4 mindmapjes.
Schrijf per mindmap 3 regels, eventueel met woorden uit de mindmaps. Dat hoeft niet, je kunt ook op een ander spoor komen. Je kunt in die regels gaan samenvatten, uitweiden, iets nieuws schrijven of uitleggen.
– Je hebt nu 12 regels en wat aantekeningen. Kijk of je (een aantal) regels kunt verbinden of samenvoegen tot een verhaal of gedicht. Je gaat schuiven, strepen, schrappen, toevoegen dus, totdat je tevreden bent. Laat je verrassen…

bloesemingen & overvloed

het vruchtwater was vers
een aangelengde cocktail van moederliefde
en wat geslachtshormoon met tienergevoel

het sap was vezelrijk -opdat
ik vooral zou blijven- en vervuld van een oranje
gewoel, zoetzuur haar afdronk

het vruchtvlees werd een stuk stamboom
stuifmeel van de moedersschoot
verdreven als een half volkorenbrood

verdraaid en geplet plopte ik de wereld in

Twicedoubleyou, januari 2022

Plaats een reactie